Kære Rikkeliva.
Min dreng på 6 år er i disse dage meget plaget af pollenallergi. Jeg er ikke ret vild med at give ham antihistamin, så det ville være dejligt at kunne lindre hans symptomer på naturlig vis.
Har du nogle gode råd?
Kh Camilla
Kære Camilla.
Tak for din mail! Der er bestemt naturlige alternativer til antihistamin, så din dreng kan få lindret sin høfeber uden medicin.
Flere og flere døjer med høfeber og pollenallergi her i sommermånederne, og det kan virkelig være invaliderende, imens det står på. Min familie er fuld af pollenallergikere, og jeg havde selv pollenallergi som barn, så jeg forstår virkelig dit ønske om at lindre hans symptomer.
Heldigvis er der mange naturlige midler, der har en rigtig god effekt både til akut lindring af symptomerne og til langsigtet behandling af pollenallergi, så den allergiske reaktion mindskes eller helt udebliver.
Pollenallergi barn: Naturligt antihistamin
Akut er det en god idé at give naturlige antihistaminer. De tre mest effektive er c-vitamin, magnesium og quercetin.
C-vitamin er benzin til immunforsvaret og virker samtidig som et antihistamin, der dæmper den allergiske reaktion. C-vitamin udnyttes bedst, hvis det gives i små doser over dagen. Det er næsten et must, at tage gode doser af c-vitamin dagligt, ved tilfælde af høfeber.
C-vitamin er selv ved ret høje doser ugiftigt. Eneste bivirkning kan være løs afføring, når kroppen har nået sit maksimale optag. Hvis man oplever løs mave ved meget små doser, skal dosis fordeles på mange mindre doser i løbet af dagen.
Det er ikke ualmindeligt at voksne mennesker med allergi, kan have gavn af en dagsdosis på 15-20g.
Børn fra 5 år kan akut få 500mg c-vitamin i timen dagen igennem. Hold øje med tarmreaktioner og stop indtag eller øg frekvensen mellem doserne, hvis der opstår løs mave.
Til børn under 5 år anbefaler jeg liposomalt c-vitamin. (se herunder).
Jeg anbefaler følgende former for c-vitamin:
Nascorbat er natriumascorbat pulver, der er syreneutralt og derfor ikke giver mavesmerter, som rent ascorbinsyre gør hos nogle. 1000mg natriumascorbat (ca. ¼ tsk.) giver 800mg c-vitamin. Det er ret billigt og kan købes i helsekosten.
Liposomalt Lypo-Spheric Vitamin C er luksusudgaven af C-vitamin. Liposomalt c-vitamin har den fordel, at det i modsætning til almindeligt c-vitamin optages rigtig godt. Dvs. at tage 1000mg liposomalt c-vitamin svarer til at tage 3000mg almindeligt c-vitamin. En anden fordel ved denne form for c-vitamin er at den ikke giver løs mave eller andre gener i fordøjelsen. Den er særligt god til småbørn og folk med dårlig optagelse. Jeg anbefaler altid denne form for c-vitamin til børn under 5 år, der har behov lidt større mængder c-vitamin. 1-2 breve dagligt er for de fleste nok. Den kan købes her: http://holistic.nordicvms.com/product-lypo-spheric-vitamin-c-24
C-vitamin tyggetabletter fra NOW på 500mg kan købes her: http://www.gaya-nutrition.com/vitamin-c-500-cherrychewable-100lozenges.html
Husk at holde dosis stabilt de efterfølgende dage og trappe ned stille og roligt, når behovet for c-vitamin daler. Et pludseligt stop i indtagelse kan give kroppen kortvarige symptomer på skørbug. Det er ikke farligt, men heller ikke godt for kroppen, at blive udsat for jævnligt. Så hold dosis stabil og trap langsomt ned.
Magnesium er et andet naturligt antihistamin, der samtidig virker muskelafslappende og beroligende på nervesystemet.
Magnesium kan være godt at tage inden sengetid pga. den beroligende virkning.
Børn kan få op til 800mg magnesium dagligt fordelt på 1-3 doser over dagen. Som med c-vitamin er eneste bivirkning evt. løs mave.
Magnesium citrat pulver (bedst og hurtigst optagelighed): http://holistic.nordicvms.com/product-magnesium-citrate-powder-99
Magnesium tyggetabletter 100mg: http://www.functionalnutritionsupplements.co.uk/optimal-multivitamin-chewable#.V2xDpFec_q8
Quercetin er også et godt tilskud til behandling af høfeber.
Jeg anbefaler quercetin i form af produktet HistaminX, som købes her: http://www.functionalnutritionsupplements.co.uk/histaminx-60-capsules#.V2frMlec_q8
Pollenallergi barn: Et stærkt immunforsvar er vejen frem
Et stærkt immunforsvar er den vigtigste faktor, når det gælder forebyggelse og behandling af pollenallergi og høfeber.
Når kroppen reagerer med en allergisk reaktion, er det fordi immunforsvaret er i ubalance. Ofte er problemet en ubalance mellem immunforsvarets Th1- og Th2-respons, hvor Th2-responsen er dominerende. For at genoprette balancen er det vigtigt, at styrke og støtte immunforsvaret.
Spis rigtig mad
Giv din dreng økologisk mad af hele naturlige råvarer, der er forarbejdet så lidt som muligt. Sørg for masser af grøntsager, æg, fisk, kød, nødder, frugt, gode fedtstoffer og skær ned på korn sukker.
Deruover er det også vigtigt, at undgå fødevarer, som din dreng reagerer på – det kan både dreje sig om primære allergiske reaktioner, intolerancer og overfølsomhedsreaktioner.
Få nok søvn og stress af
Søvnmangel og stress svækker immunforsvaret, så derfor er det selvfølgelig vigtigt at prioritere en nattesøvn af god kvalitet og daglig afkobling.
Multivitamin af god kvalitet
Sørg for at din dreng er dækket ind med vitaminer og minderaler. Ligegyldigt hvor sundt dit barn spiser, så vil han have brug for et godt tilskud af vitaminer og mineraler. Jeg anbefaler denne multivitamin: http://holistic.nordicvms.com/product-vitatab™-chewable-149
Styrk bakteriefloraen
Probiotika eller fermenterede fødevarer er rigtig vigtige, fordi omkring 80% af immunforsvaret sidder i tarmen og konstant påvirkes af bakteriefloraen her. Så ubalancen kan sagtens være forårsaget af bakteriefloraen i tarmen.
En af årsagerne til at Th2-responsen overudvikles og bliver dominerende i forhold til Th1-responsen er bl.a., at vi lever så sterilt som vi gør i dag. Mange mennesker har ikke ret meget kontakt med de jordbakterier, som er vigtige for vores mikrobiom (bakteriefloraen) og en sund udvikling af immunforsvaret. Jordbakterierne stimulerer immunforsvaret og udvikler Th1-responsen, så der ikke opstår ubalance mellem Th1- og Th2-responsen. Det viser sig også, at børn, der er opvokset på landet, har minde tendens til at udvikle allergi, end børn, der er opvokset i byen. Så gå endelig ud og få lidt jord under neglene, leg i skoven, tag på bondegårdsbesøg og klap nogle dyr.
Fiskeolie og fedtopløselige vitaminer
Omega-3 fedtsyrer fra fiskeolie er vigtige, fordi de virker antiinflammatorisk og dæmper den allergiske reaktion. Hvis du vælger torskelevertran, får din dreng også en vis mængde A-vitamin, som styrker slimhinderne og lindrer reaktionerne her. Jeg anbefaler Cod Liver Oil fra Nordic Naturals. Du kan evt. vælge den med D-vitamin, så du ikke behøver at give ekstra tilskud af det.
D-vitamin er også meget vigtigt for immunforsvarets funktion, så sørg endelig for enten at vælge Cod Liver Oil med tilsat D-vitamin eller give et tilskud ved siden af.
Homøopatiske midler til pollenallergi barn
Der findes to homøopatiske lokaltvirkende midler, som kan bruges akut i øjne og næse. Det er Oculoheel øjendråber og Luffeel næsespray.
Allium cepa er et klassik høfeber middel til øjne og næse, der klør og løber i vand (tyndt og klart snot). Allium Cepa kan tages som enkeltmiddel 30c, men er også indeholdt i midlet Høron fra allergica i kombination med andre midler.
Høfeber hos børn sætter sig meget ofte som en regulær forkølelse med mere farvet snot, der flyder/drypper fra næsen. Bihulerne kan også være påvirket. I sådanne tilfælde kan man med fordel bruge Euphorbium næsespray til at løsne sejt snot og slim i næse og bihuler samt Pulsatilla 30c til farvet snot.
Luffeel tabletter virker forebyggende og er gode at tage i 3-4 måneder optil pollen sæsonen.
Der findes også andre homøopatiske midler til akut lindring af symptomerne ved høfeber, så hvis du ikke oplever bedring med ovenstående midler, eller hvis du er i tvivl om, hvilke du skal vælge, kan du kontakte en behandler. Ved ordinering af et homøopatisk middel tages hele mennesket med i betragtningen og ikke kun enkelte symptomer. Det giver en meget mere præcis ordinering og resultat af behandlingen.
Forebyg pollenallergi til næste år
I kan komme rigtig langt med ovenstående råd, men de fleste har brug for lidt mere dybdegående behandling tilpasset individuelle behov for at slippe helt af med allergien. Det handler bl.a. om:
- Genopretning af en sund tarmvæg samt mikroflora i tarmen – er der overvækst af bakterier eller svampe? Er der leaky gut (utæt tarm)?
- Udrensning og organterapi (homøopati) – er kroppen belastet pga. ophobning af giftstoffer og affaldsstoffer? Fungerer organerne optimalt?
- Immunmodullering – regulering af Th2-responsen og stabilisering af mastceller (ustabile mastceller udskiller store mængder histamin, når slimhinden kommer i kontakt med pollen).
Det er en god idé, at starte på behandlingen i så god tid som muligt, minimum 3-4 måneder inden pollensæsonen starter.
Mulige årsager til udvikling af pollenallergi
Ved et behandlingsforløb, vil fokus også være at finde frem til nogle af individuelle årsager til at kroppen har udviklet en allergi. Ved at finde frem til årsagerne kan behandlingen blive endnu mere specifik målrettet den enkelte.
Vi ved at følgende faktorer øger risikoen for udvikling af pollenallergi og høfeber:
- dysbiose i tarmen – for få gode bakterier og for mange dårlige
- ingen amning eller et kort ammeforløb
- kejsersnit – børn født ved kejsersnit har færre gode bakterier i tarmene
- antibiotika ødelægger mikrobiomet
- manglende udsættelse for mikroorganismer pga. klinisk miljø – øger Th2-responsen
- byliv – børn vokset op på landet har mindre allergi, fordi udsættes for flere jordbakterier
- brug af Paracetamol tredobler risikoen for udvikling af atopiske sygdomme (allergi, astma og eksem)
- giftstoffer i mad, vand og miljø
- mad af dårlig kvalitet – hurtige kulhydrater, sukker, ødelagte fedtstoffer, tilsætningsstoffer mm.
- Intolerancer – ofte gluten og mælk, men også andre intolerancer
- vacciner – øger Th2-responsen
- stress
- udsættelse for skimmelsvampe
- NSAID præparater – kan forårsage dybiose i tarmen og leaky gut
Vær opmærksom på krydsallergi
Nogle mennesker med høfeber oplever at krydsreagere med fødevarer. Dvs. at bestemte fødevarer fremkalder symptomer på høfeber. Det er en god idé at undgå disse fødevarer, hvis du oplever reaktioner på dem. Hvis ikke der er nogen reaktioner, kan du dog roligt spise dem.
Her kan du se hvilke fødevarer, du skal være opmærksom på.
Birkepollen:
Abrikos
Gulerod
Blomme
Kartoffel
Fersken
Tomat
Kirsebær
Peberfrugt
Kiwi
Selleri (knold- og blad-)
Nektarin
Pære
Æble
Hasselnød
Jordnød/peanut
Mandel
Paranød
Valnød
Græspollen:
Appelsin
Tomat
Jordnød/peanut
Melon
Ærter
Bynkepollen:
Melon
Peberfrugt
Kamille
Solsikkekerner
Gulerod
Persille
Pastinak
Persillerod
Selleri (knold- og blad-)
I særlige tilfælde opleves allergi mod selleri sammen med birke- eller bynkepollen. I så tilfælde kan følgende krydderier også give reaktioner:
Anis
Basilikum
Dild
Estragon
Fennikel
Karry
Merian
Koriander
Oregano
Kommen
Paprika
Løvstikke
Peber (sort, hvid og grøn)
Malurt
Timian *
Jeg håber du kan lindrer din søns symptomer med nogle af de muligheder, der findes indenfor naturmedicinens verden.
Ønsker jer en dejlig sommer!
Kærlig hilsen
Rikkeliva
P.S. Mest for voksne: Den store ingefærkur
Ingefærs kraftige antiinflammatoriske virkning lindrer den allergiske reaktion og kan virkelig udvirke mirakler. Det er en stærk omgang og er derfor kun for voksne og store børn, men du kan sagtens udnytte ingefærs egenskaber alligevel og give dit barn ingefær i maden og i form af friskpresset juice af fx gulerod, æble, rødbede, citron og lidt ingefær. Det er en rigtig lækker kombi, som de fleste børn kan lide.
Sådan gør du:
Lav juice af 200g frisk ingefær og drik det!
Kuren er effektiv både akut og forebyggende. Det bedste er at køre nogle kure af 10 dage forebyggende henover vinter og forår sammen med en antiinflammatorisk kost (masser af grønt, gode fedtstoffer, protein – RIGTIG mad uden tilsætningsstoffer, mel, mælk og sukker). Men faktisk oplever mange en umiddelbar bedring blot efter et enkelt shot eller to. Hvis du har en sart mave, kan du med fordel dele dagsdosis i mindre portioner og drikke over dagen. Efter 10 dage skal du holde pause.
* Kilde: Astma- og allergiforbundet