Graviditet og cravings

Stort set alle kvinder, der er eller har været gravide, kender til det! De bare MÅ have et stykke chokoladekage – og det skal helst være NU! Meget ofte er det kulhydrater, som brød, pasta, is, kage og salte ting som junk food, pickles, oliven osv, der er i høj kurs. Mange oplever også, at de craver noget, de aldrig før har været specielt interesserede i.

Og der er faktisk en rigtig god forklaring på det!

En gravid kvindes krop skal under en graviditet øge blodvolumen (mængden af blod i kroppen) med 30-40%. Det ekstra blod går til udvikling af moderkage og dannelse af babys blod. Det er rigtig meget og en stor udfordring for den gravide krop!

Mange gravide er dog i starten af graviditeten ikke i stand til at følge med, dvs. at producere nok blod til både udvikling af moderkage, baby og til sig selv. Dette resulterer i nedsat blodtilførsel til hjernen. Blodet er et vigtigt transportsystem af ilt og glukose til hjernen og nedsat blodtilførsel medfører en mangel på disse næringsstoffer, som er vigtige for hjernefunktionen. Gravide kvinder oplever derfor ofte træthed, svimmelhed, dårlig koncentrationsevne og måske endda besvimelse.

Disse symptomer er altså et tegn fra din krop på at hjernen er i mangel. Mange oplever også at de faktisk får det lidt bedre, når de så får noget sødt eller salt. Og hvorfor så det?

Når den gravide spiser kulhydrater aktiveres det sympatiske nervesystem, som øger blodcirkulationen i kroppen og får hjertet til at pumpe mere blod ud. Det kommer hjernen til gode. Salt øger blodtilførslen ved at trække mere væske ind i blodkarrene, så den samlede blodvolumen øges, og det bliver lettere for hjerte og kredsløb at pumpe nok blod til hjernen.

MEN det kunne jo lyde som om, at det er bare er med at få nogle kulhydrater og noget salt indenbords. Men så enkelt er det ikke.

Din krop har større behov for kulhydrater, når du er gravid end ellers. Hvis du er vant til at spise low carb, paleo, detox eller lignende, kan det faktisk være en god idé at øge dit indtag af kulhydrater lidt, når din krop beder om det. Du kan se nederst hvad jeg anbefaler. For det er heller ikke hensigtsmæssigt, at begynde at leve af toastbrød, pasta, is og kager. Både fordi det er ret næringsforladte madvarer, der får dit blodsukker- og insulinniveau til at gå amok og måske forårsage (pre-)diabetes og/eller overvægt. Og fordi mange af disse madvarer er fyldt med tilsætingsstoffer, sukker og gluten. Mange gravide oplever også at få væskeophobninger, og store mængder kulhydrater og gluten er med til at holde på væsken.

Salt skal du have, men heller ikke i kæmpe mængder. For meget salt kan nemlig være med til at øge dit blodtryk, som nogle gravide også har problemer med – især i sidste del af graviditeten.

Den bedste måde, at understøtte din krop i processen med at danne ekstra blod, er ved at spise sund, næringsrig (og helst økologisk) mad med fedt, proteiner og kulhydrater af god kvalitet. Det er også vigtigt at få en god vitaminpille, der opfylder din krops behov for ekstra næringsstoffer. Det er også en god idé at få målt jern i en blodprøve ved lægen, for at se om du har en mangel, der skal gøres noget ved.

Kroppen er jo klog, og cravings for helt specifikke madvarer kan også være forårsaget af mangel på fedtstoffer, vitaminer eller mineraler.

Hvis du craver brød, chokolade og andre søde ting, kan det være et tegn på, at du mangler magnesium. Du kan med fordel tage et tilskud af magnesium og calcium i forholdet 1:1 eller et ekstra tilskud af magnesium, hvis du allerede får calcium andetsteds fra, og se om det hjælper.

Cravings (især efter kulhydrater) kan også være et udtryk for mangel på essentielle fedtstoffer og proteiner i kosten. Du kan prøve at øge indholdet af fedt og let fordøjeligt protein i din kost. Hvis det er det, der er årsagen til dine cravings, vil du hurtigt kunne mærke en bedring. Det bedste er at spise økologiske æg og kød – allerhelst fra græsfodrede dyr. Af fedtstoffer er det især vigtigt, at du får omega-3 i form af fiskeolie (1-2 tsk. Nordic Naturals dagligt) og mættet fedt fra økologisk smør og kokosolie. Herudover er olivenolie en god kilde til monoumættede fedtsyrer, der også er vigtige. Til gengæld skal du begrænse de fleste andre planteolier, især solsikke- og tidselolie, der indeholder store mængder linolsyre, som ikke er gavnlige. Øg også gerne indtaget af fedtholdige madvarer som avokado, nødder og kerner.

Gode kulhydrater under graviditeten

  • Frugt, rodfrugter og græskar
  • Linser og bønner
  • Batat (søde kartofler) og kartofler
  • Glutenfri korn og brød heraf: Brune ris, quinoa, amaranth, hirse og boghvede
  • Langtidshævet brød eller brød bagt med surdej (fermenteringsprocessen fjerner lektiner, fytin og delvist gluten)

Det bedste er at du veksler lidt imellem de forskellige kulhydratkilder, da de har hver deres fordele og ulemper. Fx er det ikke hensigtsmæssigt at spise stor mængder frugt og rodfrugter dagligt, da indholdet af fruktose er meget højt og belaster din lever. Faktisk er fruktose, i modsætning til hvad mange tror, langt værre for kroppen end glukose.

Hvis ikke du tåler kornprodukter skal du selvfølgelig gå udenom dem. Jeg vil under alle omstændigheder anbefale dig at undgå de glutenholdige medmindre det er langtidshævet eller bagt med surdej.

Det vigtigste er at du mærker efter i din krop og handler på det du mærker <3

OBS! Hvis du er insulinresistent eller har meget store svingninger i blodsukkeret, skal du spise dine kulhydrater i forbindelse med at hovedmåltid, hvor du også får fedtstoffer og protein.

Skriv et svar