Brevkasse: Om nøddeallergi og børn

Hej Rikkeliva.

Jeg har SÅ meget brug for lidt støtte. Jeg er intolerant overfor en del fødevarer. Herunder nødder og kerner. Jeg har derfor holdt mig langt væk fra dem i lange perioder. Mit problem opstår, fordi jeg synes, at det bliver utroligt kedeligt i perioder at leve af kød, frugt og grøntsager. (Altså kan godt lide maden – men får lyst til alle de lækre detox-desserter, der jo indeholder nødder). Mens jeg bare var mig selv, spiste jeg jo så bare en gang imellem lidt almindelig kage eller brød. Det kan jeg godt uden de store problemer. Nu har jeg to små rollinger, som jeg gerne vil opdrage i denne her detox-livsstil… og jeg er bare SÅ meget i tvivl om, hvordan jeg skal gøre. Lige pt er det ikke noget problem – men ved det bliver det senere. Er der NOGET som helst bedre ved at spise glutenfrit brød en gang imellem i forhold til almindeligt brød?

Kh Tvillingemoren


Kære Tvillingemor <3

Selvfølgelig skal du og dine børn nyde en lækker dessert, der ikke belaster jeres kroppe. Jeg har lavet en liste med mine favoritdesserter uden nødder under mit svar. Her finder du også links til opskrifter.

Det vigtigste ved holistisk detox-livsstilen er, at mærke kroppen og handle på det du mærker. Det er også det vigtigste, du skal lære dine børn. Have fokus på kroppens reaktioner og spise, sove osv. når de mærker behovet. Så længe de er helt små, er de selvfølgelig ikke så bevidste om det, men det er faktisk her grundstenene for en god kropskontakt senere i livet lægges. Dvs. sørg for at de får sovet, når de er trætte, får mad når de er sultne og kropskontakt og nærhed, når de har brug for det. På længere sigt gælder præcist det samme faktisk. Og det mest fantastiske er, at du, ved at lytte til din krop og opfylde dine behov, viser vejen for dine børn. De vil gøre, som du gør. Så når det gælder mad, er det bedste, du kan gøre at spise den mad, du ønsker dine børn skal spise. Mærk efter hvad der er godt for dig og nærer din krop.

Med hensyn til nødde-allergi, er der en risiko for at dine børn vil være disponerede for allergi. Derfor er det vigtigt at holde øje med selv små reaktioner og holde dem helt fra det, de evt. har reageret på. Den mest effektive måde at forebygge allergier er ved, at undgå mælk, korn (også det glutenfrie) og sukker, da det ofte er de fødevarer, der skaber ubalance i kroppen. Det er også godt at vente med at introducere nødder og kerner til efter 1-årsalderen. Sørg for at introducere én slags nød ad gangen og hold øje med eventuelle reaktioner.

Du spørger om lidt glutenfrit brød er ok. Du skal selvfølgelig mærke efter, hvad der er godt for dig og dine børn og vælge ud fra det. Min mening er, at du skal holde dig fra det. Glutenfrit brød indeholder nemlig, som alle andre kornprodukter, lektiner, der

1)    skader din tarmflora

2)    forårsager eller forværrer leaky gut (utæt tarm)

3)    skaber inflammation i kroppen

Alle tre ting er årsager til allergi og kan vedligeholde eller forværre allergiske reaktioner. Så når det kommer til lektiner, er der faktisk ikke den store forskel på glutenholdigt og glutenfrit brød. Jeg synes derfor, du skal undgå alle former korn.

Jeg vil anbefale dig at tage nogle tilskud, som alle har en positiv effekt i forhold til allergier, og som du også kan give til dine børn (dosis afhænger af deres alder og vægt).

Tag et tilskud af probiotika, der indeholder mange gode tarmbakterier fx Ther-Biotic Complete/Infant (25/10 mia.), Udo’s Choice Hi-Potency Bowel (70 mia. – kun til dig) eller BioKult (2 mia.).

Tag også tilskud af aminosyren L-Glutamin, som er vævsopbyggende og ”lapper” hullerne i tarmvæggen. Du kan på egen hånd tage 1-6g dagligt. Du kan købe det her.

C-vitamin er også utroligt vigtigt ved allergiske reaktioner, da det virker som et anti-histamin. C-vitamin er totalt ugiftigt også i høje doser, så du må gerne tage 5-10g dagligt eller mere. Hvis du får løs mave, er det fordi, din tarm ikke kan optage mere, og så sætter du bare dosis lidt ned.

Det vil også være en god idé at finde ud af, hvad årsagen til din allergi er. Det kan du fx finde ud af ved at få en irisanalyse, hvor tegnene i dit øje fortæller om fysiske og psykiske ubalancer og hvordan disse genoprettes.

De kærligste hilsner
Rikkeliva

Desserter uden nødder og kokos:
Chokolade mousse med avokado
Bananpandekager (æg og banan) med ”nutella” (brug ovenstående opskrift på chokolade mousse)
Appelsin-banan-is med crunchy chokoladestykker
Lune efterårsæbler med kanel
Bombastisk frugtsalat (hæld olie over, undlad nødder og erstat 70% chokolade med 100% chokolade eller kakaonibs)
Pære-banan-”yoghurt” (opskrift kommer snart på bloggen)
Fyldte chokolader (opskrift kommer snart på bloggen)

Skriv et svar